Wat zoek je?
 Waar wil je zoeken?
Agenda Website

 Of bekijk hier onze diensten A t/m Z

 

Welkom op de website van Welzijn Baarn, de welzijnsorganisatie in de gemeente Baarn. Op deze site vindt u alle informatie wat betreft onze activiteiten en diensten op het gebied van ontspanning, ontmoeting, informatie en ondersteuning.

Logo TOM mini 02 02 02 02

Blijf in balans met TOM Baarn

Zo lang mogelijk vitaal blijven én genieten van het leven. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Helemaal omdat ouderen een relatief grote kans hebben om te vallen. Dit is erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen iemand enorm beperken.

Daarom gaat Welzijn Baarn samen met fysiotherapiepraktijk FTB en Dieetstudio 13 op dinsdag 7 september van start met een nieuw programma: Thuis Onbezorgd Mobiel afgekort TOM. Bij dit programma zijn ook de Gemeente Baarn, Huisarts Romeijn, Praktijkondersteuners van Huisarts Romeijn en van Geuns en de Jong, Ergotherapie Gooi en Omstreken, Het Rugcentrum, Benu apotheek, Quo Vadis hulpmiddelen, Seniorenraad en Buurtzorg betrokken.

TOM Baarn heeft als doel de spierkracht, coördinatie en balans te verbeteren van thuiswonende ouderen van 75 jaar en ouder, waardoor het risico op vallen afneemt. Deelnemers volgen, in een vast groepje van maximaal 6 personen, een beweeg- en balanstraining van 14 weken. Daarnaast lunchen ze 6 keer samen onder begeleiding van een diëtist die voorlichting geeft. Ook krijgt iedere deelnemer persoonlijk voedingsadvies. De traingingen worden afgesloten met een lekker kopje koffie of thee. Bekijk hier het programma: https://youtu.be/2cdy_B6WXts

Geïnteresseerd?

Door deel te nemen aan TOM verbetert u uw spierkracht en coördinatie en blijft u (langer) zelfstandig. Bent u 75 jaar of ouder en thuiswonend? Op donderdag 26 augustus is een informatiebijeenkomst in Welzijnscentrum de Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen aan Joke Roodzant van Welzijn Baarn: joke.roodzant@welzijnbaarn.nl of door te bellen met 06 13 31 81 88. Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u informatie over TOM en doet u een aantal testjes om te kijken of TOM Baarn een geschikt programma voor u is of dat u beter aan een ander programma kunt meedoen.

De kosten voor deelname aan TOM Baarn zijn €70,00. Vanuit de basisverzekering kunt u aanspraak maken op vergoeding van het persoonlijk voedingsadvies.

Programma TOM Baarn

In Balans training

Om uw spierkracht en coördinatie te verbeteren en zo de kans op vallen te verkleinen, volgt u de In Balans training. Van deze training is aangetoond dat het werkt! De training wordt gegeven door een fysiotherapeut van FTB en duurt 14 weken. Twee keer per week werkt u op uw eigen niveau aan uw spierkracht, balans en coördinatie. De fysiotherapeut geeft u tips, om ook in de toekomst fit en mobiel te blijven.

Voedingsadvies en lunches

Door gezond te eten, houdt u uw spieren sterk en krachtig. Een diëtist van Dieetstudio 13 bespreekt samen met u wat u eet en drinkt en geeft u persoonlijk advies als dat nodig is. Om de diëtist een goed beeld te geven van wat u eet en drinkt, houdt u 2 keer 2 dagen een voedingsdagboek bij. Om te laten zien hoe u lekker én gezond kunt eten, luncht u 6 keer met uw groepje. Dit is altijd voor of na een In Balans training.

Gezelligheid

Tijdens de 14 weken trekt u op met een vast groepje. Samen volgt u de In Balans training, en luncht u voor of na de training zes keer met elkaar. Elk groepje wordt begeleid door een TOM-maatje, een getrainde vrijwilliger van Welzijn Baarn. Het TOM-maatje is aanwezig bij de lunches en komt regelmatig langs bij de In Balans training. Heeft u tijdens TOM vragen, dan kunt u die natuurlijk stellen aan uw TOM-maatje.

Meer informatie

Meer informatie kunt u terug vinden in de veel gestelde vragen over TOM. Mocht uw vraag er niet tussen staan dan kunt u contact opnemen met Joke Roodzant van Welzijn Baarn via mail: joke.roodzant@welzijnbaarn.nl of telefoonnummer: 06 13 31 81 88.

TOM is een erkend multidisciplinair en integraal preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met Nutricia Advanced Medical Nutrition, ONVZ zorgverzekeraar, adviesbureau Purpose en is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Danone Ecosystem fund. In meerdere gemeenten is TOM al met succes geïmplementeerd. Meer achtergrondinformatie en resultaten van TOM zijn te lezen op www.veiligheid.nl/tom.

 Veel gestelde vragen - Klik hier